Заштићена подручја у Србији

Законима Републике Србије одређене су врсте заштићених природних добара. То су : национални паркови,паркови природе,предели изузетних одлика,резервати природе,специјални резервати природе и споменици природе.

Национални паркови су већа подручја са посебним биљним и животињским светом, са значајним природним,културним и историјским вредностима. У Србији има пет националних паркова.

Национални паркови у Србији су :

  • Фрушка гора
  • Ђердап
  • Тара
  • Копаоник
  • Шар-планина

Национални парк Фрушка гора најстарији је национални парк на територији Србије. Основан је 1960. године да би се заштитиле листопадне шуме храста и граба, као и шуме букве. Посебну културноисторијску вредност представља 16 манастира са краја 15. и почетка 16. века, због чега је Фрушка гора често називана и српска Света гора.

Национални парк Ђердап основан је 1974. године. Природне вредности овог националног парка су, поред Ђердапске клисуре, листопадне шуме ретких старих врста,ораха и леске.Заштити подручја Ђердапске клисуре допринели су и бројни културноисторијски споменици,као што су налазиште Лепенски вир,Трајанов пут и Трајанова табла из римског периода,Голубички град и др.

Национални парк Тара основан је 1981. године,а заштићене природне вредности су : очуване шуме Панчићеве оморике и прашуме букве,јеле и смрче.

Национални парк Копаоник такође је основан 1981. године. На Копаонику се могу наћи сачуване биљне заједнице и врсте високих планина којих на другим планинама нема. На подручју парка заштићене су старе шуме смрче,мешовите шуме смрче и јеле,као и старе шуме букве и јавора.

Национални парк Шар-планина основан је 1986. године да би се заштитиле старе шуме ретких врста бора,затим мешовите листопадне шуме које су станишта риса,ретке врсте биљака високих планина и планинска језера.

Природне вредности које нису заштићене у оквиру  територија националних паркова,а од великох су значаја,сврстана су у друге групе и заштићене као резервати природе,каква је на пример Делиблатска пешчара или споменици природе (Ђавоља варош).

Посебан значај,и то не само за Србију већ и за Европу, имају сачуване баре и мочваре.По богатству и очуваности посебно се истичу Лудошко језеро код Суботице,Обедска и Царска бара.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s